

Morning Tea

10.30

Friday 11 November Wellington Airport Conference Centre

30 min

	8.15am	REGISTRATION AND COFFEE	
	9.00am	Welcome and Housekeeping Jim Harland, Co-Chair RCA Forum Executive	5 min
		SESSION ONE	
ltem 1	9.05am	Meet the New Co-Chairs Mayor Don Cameron , Mayor Ruapehu District Council Jim Harland, Regional Director Southern, NZ Transport Agency	15 min
Item 2	9.20am	Keynote Speaker	25 min
		Harry Wilson, National Road Safety Director Harry's presentation will cover how the Transport Agency's organisational improvement programme and the development of a Safety Centre of Excellence will lift performance and ensure the Agency is ready work closely with its partners to meet the safety challenges that are ahead.	
Item 3	9.45am	AGM Jim Harland - Co-Chair RCA Forum Executive	25 min
Item 4	10.10am	Findings and Outcomes of The NZ-Wide Aggregates Group Dr Doug Wilson, The NZ-Wide Aggregates Group This presentation will provide an overview of the MBIE funded Research programme on Aggregates with a principal objective for NZ to better utilise aggregates as non-renewable mineral resources. The research will enable the aggregates industry including road controlling authorities to more sustainably use aggregates by reducing aggregate transportation costs, better utilising marginal aggregates with treatments where needed, reducing road maintenance and construction costs, improve road safety outcomes, reduce wastage and improve the engineering performance of road pavements.	20 min

		SESSION TWO	
ltem 5	11.00am	Safer Journeys- The challenge of reducing death and serious injury	25 min
		Kaye Clarke - Road Safety Programme Director	
		We are all aware that the road toll is rising after a period of tracking towards 2020 targets. We have subscribed to the safe system approach and despite all our efforts we are now tracking the wrong way.	
		What's going on? and what do we do next?	
ltem 6	11.25am	DOC's Roads - managing roads throughout the remotest parts of the country	20 min
		Brian Dobble, Department of Conservation	
		DOC manages an extensive low volume road network located throughout the country. It has roads that connect to most territorial local authority roads and that provide access into and through public conservation land.	
		The network is primarily gravel roads that access key tourism and regional destinations or 4-wheel drive roads that provide a recreation opportunity for 4-wheel drive enthusiasts. What do these roads look like, who are the customers, what are the challenges in managing such a network and what is DOC doing to fulfil its responsibilities as a road controlling authority?	
Item 7	11.45am	Managing Unformed Legal Roads	25 min
		Eric Pyle, Chief Executive and Ric Cullinane, Operations Manager - Walking Access Commission	
		A brief introduction to the Commission and its mapping system, and focussing on collaborative approaches to managing the conflicting interests in unformed legal roads. Case studies will illustrate a discussion on management tools, legal aspects, and the value of local recreational opportunities relating to ULR.	
ltem 8	12.10pm	Open Floor Discussion	
	12.25	Lunch	1 Hour
		SESSION THREE	
ltem 10	1.30pm	Keynote Speaker	20 min
		Fergus Gammie, Chief Executive, NZ Transport Agency	

'Regional Council is electrifying its vehicle fleet"

so that everyone is all the wiser.

Sigurd Magnusson will touch on the lessons and issues GWRC have had

20 min

Item 11

1.50pm

ltem 12	2.10 pm	NZ Transport Agency Procurement Policy Improvement Policy Improvement	20 min
		Bernie Cuttance We are currently engaging with the sector, working in partnership with REG, testing ways to improve our policies. At a time when AMPs are being refreshed procurement strategies should also be reviewed. The need for a sound programme wide long term procurement strategy remains important - the recently published REG Road Maintenance Procurement: Delivery Model Guidelines will help. This work will include amendments to the Procurement Manual to achieve greater alignment with the all of government Rules of Sourcing.	
Item 13	2.30pm	RIMS - A Time for Change -Gordon Hart	20 min
ltem 14	2.50pm	Young Engineers Presentation – Initial Learnings from an Alliance Model	15 min
		Chris Chapman, Network Manager, Tararua Alliance	
		Chris Chapman has recently joined the Tararua Alliance team after nearly ten years working in the road network and asset management space as a consultant. He has worked on traditional model road network management professional services contracts, as well as providing procurement advice and assistance, for both local authorities and the NZ Transport Agency. Still new to the Alliance contract model, Chris will provide some insight to his initial learnings of the model, including some of the benefits and risks he has identified.	
Item 15	3.05pm	5 th International SaferRoads Conference 2017	5 min
		Mark Owen, NZ Transport Agency	
Item 16	3.10pm	REG update - ONRC Performance Measures	15 min
		Julie Muir, Road Efficiency Group	
		The Road Efficiency Group has recently completed a review of the ONRC measures. Using these measures will allow you to benchmark your network performance against your peers. Understanding through first principles how the measures work is important if you want to get the best out of the measures	
	3.25pm	Final remarks from the co-chairs	5 min

3.30

Drinks and refreshments